Je bedrijf verkopen, met deze tips zeer makkelijk

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij je bedrijf wilt verkopen. Misschien heb je er al genoeg winst mee gemaakt, of je hebt er geen zin meer in omdat het te zwaar voor je is. Er kunnen allerlei redenen zijn en iedereen heeft daar een andere grens en reden in. Het is dan wel fijn het snel te kunnen verkopen. Hoe doe je dat dan?

Volg het stappenplan voor het verkopen

Als je een bedrijf gaat verkopen is het belangrijk dat je een aantal dingen nagaat en goed onderzoekt. Het is begrijpelijk dat je misschien snel wilt verkopen, maar je wilt ook zeker zijn dat de verkoop goed gaat. Het moet niet zo zijn dat je uiteindelijk een veel lagere prijs krijgt voor het bedrijf terwijl hij achteraf veel meer waard leek.

Het is daarom belangrijk om eerst echt te kijken naar de reden van verkoop. Waarom wil jij het bedrijf verkopen en niet meer runnen? In hoeverre wil je na de verkoop ook nog betrokken zijn?

Gaat het om een volledige verkoop of gedeeltelijk? Er zijn meerdere mogelijkheden en het is belangrijk dat jij alle stappen doorlopen hebt ter beoordeling hiervan. Hierna kun je een overdrachtsplan opstellen.

Daarna moet je alle voorbereidingen treffen voor de verkoop. De eerste stap is natuurlijk het bepalen van de prijs. Het beste is om hiervoor een overnameadviseur in te schakelen die voor jou een waardebepaling kan doen voor het bedrijf. Er zijn meerdere factoren waarop beoordeeld moet worden en dat zijn de mensen die dat het best weten.

Als je dit allemaal geregeld hebt ga je een verkoper zoeken. Je biedt het te koop aan in het openbaar. Ook dit kun je op verschillende manieren doen. De overnamespecialist kan je ook helpen bij het opstellen van een lijst met potentiële kopers. Als laatst heb je dan de contractonderhandeling die je dan hebt met een potentiële koper.

Is het moeilijk om een bedrijf te verkopen?

Het is niet per se te definiëren in moeilijk of makkelijk. Dit verschilt per situatie of bedrijf. Het kost alleen wel vaker meer moeite dan je misschien in het begin verwacht had. Dit komt doordat je dit zorgvuldig moet benaderen. Het instellen van professionals hiervoor is daarom ook zeker aan te raden.