Een bedrijf kopen, kan dat zomaar?

Het klinkt misschien makkelijker om een bedrijf van iemand over te kopen dan er zelf een beginnen. Misschien omdat er niet te veel aanbod van in het land mag zijn of als je geen concurrentie in de buurt wilt. Het kan ook zijn dat het bedrijf te koop staat en dat jij er simpelweg interesse in hebt omdat je iets anders wilt gaan doen, maar kan dat ook zomaar?

Op wat voor manieren kun je een bedrijf kopen?

Er zijn eigenlijk drie manieren waarop je een bedrijf zou kunnen kopen. Anders gezegd drie scenario’s waarin jij je kan bevinden. Je hebt de optie van het overnemen van een familiebedrijf, een zogenaamde management buy-out of een management buy-in. In alle drie de opties heb jij een andere rol en is de manier van overname anders.

Als jij een familiebedrijf gaat overnemen dan is dit natuurlijk een geheel andere situatie. Het bedrijf is al van iemand in jouw familie namelijk. De angst hier is alleen dat je vaak moeite krijgt met het scheiden van je privéleven en je werk.

Daarbij is het vaak ook de valkuil dat jij denkt dat je het bedrijf goed kent, maar je er dan vervolgens achter komt dat er toch meer bij komt kijken dan je dacht. Zorg daarom dat je goed objectief ernaar gaat kijken alsof er geen sprake was van ‘familie’.

Management buy-out is de situatie waarin iemand die in het bedrijf werkt het bedrijf overneemt. Dat kan iemand zijn die al langer de leiding had, maar geen eigenaar was. Het voordeel hiervan is dat jij al daar werkzaam bent geweest en dus het bedrijf goed kent.

De eigenaar kan het dan waarschijnlijk ook wel waarderen dat er iemand werkt die de kwaliteit van het bedrijf kan behouden. De management buy-in is dan het tegenovergestelde. Hier is er dus sprake van iemand die geen enkele connectie met het bedrijf heeft en hem wel wil kopen.

Voor een startende ondernemer is dit perfect omdat de onderneming vaak snel verkocht moet worden en het dus voor een gunstige prijs weggedaan wordt. Ook hoef je niet helemaal vanaf het begin aan op te starten.

Bedrijf overnemen lastig?

Afhankelijk van welke van de bovenstaande manieren de manier is dat jij de onderneming koopt kan het lastig zijn. In elke situatie is het belangrijk om goed objectief te kijken naar de onderneming en de tijd ervoor te nemen om jezelf te verdiepen erin. Je wilt zeker zijn van het feit dat dit is wat jij wilt en dat je het ook aankan.

Soms lijkt het namelijk makkelijker dan het is in werkelijkheid. Het stukje objectief benaderen is daarom ook belangrijk. Benader het onderzoek zoals ieder ander die het bedrijf niet kent.