Wie kan je helpen bij de aan- of verkoop van een bedrijf?

Als je een bedrijf wilt kopen of verkopen dan komt er heel wat bij kijken. Je moet er maar de kennis voor hebben om dit gehele proces perfect te kunnen. Gelukkig heb je overal wel specialisten voor die je kunnen begeleiden bij inschakeling eraan. Welke specialisten dit zijn en waar ze je bij kunnen helpen gaan wij je uitleggen.

Iemand inschakelen voor de verkoop?

Net zoals je een makelaar hebt die je helpt bij het kopen of verkopen van een woning, heb jij bij een onderneming een overnameadviseur. Je verkoopt het bedrijf, maar als het ware is het een overname ervan. Je verkoopt het, maar het gaat verder zoals jij het deed. Er zijn bepaalde dingen die onderzocht moeten worden en dan moet je wel weten wat.

Een overnameadviseur kan jou helpen in de mate dat jij dat nodig vindt. Als er een aantal dingen of zaken zijn die jij zelf zeker wel kan, waarvan je weet dat die moeten gebeuren, dan kun je die zelf alvast doen. Voor de overige zaken kun je dan de overnameadviseur vragen om je daarbij te begeleiden. Zij weten namelijk hoe dit soort zaken uiteraard werken.

Er zijn verschillende redenen om een overnamespecialist in te schakelen voor de aankoop of verkoop van een bedrijf. Je kunt of denken er geen zin in te hebben, want ja het is wel wat werk en je wilt ook wel zeker zijn dat het goed gebeurt. Het is eenmalig dus dan kun je het beter maar zeker weten goed doen.

Wat moet er gebeuren bij een aan- of verkoop?

Voor de verkoop zijn er zaken zoals de waarde taxatie van het bedrijf. Je weet zelf niet op het blote oog hoeveel het bedrijf waard is. Zomaar een bedrag bedenken is hier dan ook wel risicovol. Je wilt zeker weten dat je de volledige waarde van het bedrijf eruit haalt. Je hebt hard gewerkt voor het bedrijf en er zijn meerdere factoren die de waarde van een bedrijf bepalen.

Ook de overname moet goed geregeld worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het personeel. Wordt deze ook overgenomen of niet? Wil jij volledig als eigenaar afstand doen of wil je voor een gedeelte nog de eigenaar van het bedrijf zijn? Dit zijn allemaal kleine dingen die je voor jezelf moet bedenken en die in zo een contract moeten staan.

Een overname adviseur die weet welke dingen je erin moet verwerken en waar je dus aan moet denken. Je bent er zeker van dat geen belangrijke punten achterwege gelaten worden.